МАЙСТОРИ И ЗАНАЯТИ

Майстори
Занаяти

Керемидчийство
Каменарство и каменоделство
Тухларство
Варджийство

Речник
Литература


 Майстори – строители в странджанския край

из „Материали и конструкции при архитектурното строителство в Странджанския край“ доц. арх. Атанас Попов, и svetimesta.com

В края на XIX в. и началото на XX в. Странджанския край са работили майстори-строители предимно от гр. Малко Търново и околните села. Това са били българи, а по крайбрежието и гърци от местен произход. По-късно започват да идват и строители от вътрешността на страната – Габровско, Тревненско, дори от Македония.

В село Българи работи майстор Велчо, както и майстори-строители от Малко Търново. Каменната църквата „Св. Св. Константин и Елена“, построена през втората половина на XIX в., е обявена за паметник на културата.

В село Кости работят майстори от М. Търново и Габровско. Забележителна е църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, смятана за една от най-красивите в Странджа. Построена е в края на XIX в. от майстор Яни (Янис). По иконостаса работи един от последните странджански резбари – Пандил. Той е резбован по-късно – около 1908 г.

В село Бродилово църквата „Св. Пантелеймон“ също е построена от дюлгерина Яни. Проектът е на италиански архитект, а сградата е обявена за паметник на културата от местно значение. След продължително прекъсване, паметникът е реставриран и отворен от 2011 г. По реставрацията на иконостаса и над шейсет икони от края на XVI, XVIII и XIX в. работи и днес художник-реставраторът Петко Серкетджиев.

В Малко Търново работят майсторите Райко Костадинов, майстор Вълчо, майстор Панай (грък от Василико), майстор Райчо, който е построил старото католическо училище и църквата „Успение Богородично“ в града. В църквата са запазени икони от края на XVIII до XX в. на изключителните майстори Никола Зограф от Одрин, Сократ Георгиев от Созопол, както и един от най-късните представители на странджанското изкуство – Ставро Михайлов от Лозенград. От Малко Търново и околните села са тръгнали най-много майстори-строители, които са работили из целия странджански район.

В Царево (в миналото Василико) е работил дядо Стоян Кадията, майстор-строител от с. Карадере (сега в Турция). Тук са работили и майсторите Павел и Райчо от М. Търново, както и много други от околните села. Павел бил „личен“ майстор дюлгерин грък, който е строил предимно къщите в града. Тук работи и известният майстор Янис (Яни) – дюлгерин и дърворезбар. По църквата „Успение Богородично“ са работили зографът Йоан, а след възстановяването и след големия пожар от 1882 г., и последните зографи в района – Г. Поликсоиду и Иерудиу Зографоозлу.

Тази секция е замислена като отворена база данни и ще продължим да я допълваме с информация за практикуващи майстори и традиционни занаяти.

Ако искате да ни изпратите информация, пишете ни на meshtra.ngo@gmail.com