Майстори и занаяти

Майстори
Занаяти

КЕРЕМИДЧИЙСТВО
Каменарство и каменоделство
Тухларство
Варджийство

Речник
Литература


Керемидчийство – до балканските войни център на керемидчийството в Странджа е Лозенград, както и няколко съседни села. Има значително съсловие майстори, които упражняват занаята си из цяла Мизия и Тракия. Всяка пролет майсторът спазарява от 15 до 30 работника. Работи се шест месеца от Гергьовден до Димитровден. За един сезон един майстор с тайфата си изработва около 1,5 млн. керемиди. След Руско-турската война строителството на нови обществени сгради увлича сериозен поток от гурбетчии от Странджа към вътрешността на страната. След балканските войни обемът на работата рязко намалява и майсторите остават да работят на територията на Странджа и околността. Намалява и тайфата на работниците, тя е средно по 5 души – майстор, калфа, двама калъпчии и един ямак.

Керемидите се изработват от пръст с примес на малко глина. В сместа не трябва да има вар, защото при изпичането тя се превръща в негасена вар и при навлажняване керемидата се пропуква. Използва се и малко пясък за поръсване. Всяка керемидарска група има собствено място за вадене на пръст – чибур. В чибура се изсипва пръст и вода и сместа се тъпче с боси крака, като същевременно се почиства от твърди примеси. В близост е керемидарницата – там има течаща вода, навес за сушене на керемидите и колиба за спане.

Готовата за обработка глина се натрупва на конусовидни купчини и майсторът взима от нея материал за сечене. Рамката на калъпа се напълва с кал на ръка. После се прекарва риглата, за да изравни нивото, посипва се малко пясък и рамката се изтегля върху дъговидна лопатка. Така се придава характерната форма на керемидата. Майсторът потапя ръката си в съд с вода и, докато отиде до мястото за сушене, непрекъснато маже керемидата за да не останат шупли. Накрая той изтегля лопатката и нарежда в редица керемидите.

Една керемидчийска група може да направи за един ден 3-4 хил. керемиди. Керемидите се поставят по пет изправени с лек наклон напред и една косо на тях да ги подпира. Керемидите изсъхват под навес за около десетина дни и са готови за изпичане.

Фурната е винаги в изкоп, а стените ѝ са от камък с дебелина около 60 см. От вътрешната страна е кръгла, а отвън – квадратна. Висока е 3 м и побира от 8 до 10 хил. керемиди. Керемидите се изпичат за 24 часа. Една тайфа от 5 човека зарежда една фурна средно на три дни.