Майстори и занаяти

Майстори
Занаяти

Керемидчийство
Каменарство и каменоделство
ТУХЛАРСТВО
Варджийство

Речник
Литература


Тухларство -традиционната странджанска къща е градена без тухли, само от камък и дърво. Тухлите започват да навлизат в строителството в района в началото на XX в, първо по крайбрежието на Странджа, а после и във вътрешността. Често майсторите на керемиди произвеждат и тухли според търсенето.

Сезонът за правене на тухли е от май до септември. Майсторът-тухлар има тайфа от 7 души. Майсторът избира работниците и се спазарява за работата и заплащането. Материалът за тухлите е песъчлива глина. Калъпът е от дърво с две, три или четири прегради за отсичането на съответния брой тухли.

Тухларите изкопават пръста рано сутринта. В чибура я размесват с вода и я тъпчат с крака. Калфата сече тухлите на ръка, пълни калъпа изравнява го и го поставя на тезгяха. Калъпчията занася на хармана тухлите и ги подрежда една до друга. Поръсва ги с пясък от всяка страна и ги обръща през деня да съхнат. Тухлите съхнат около една седмица, подредени на банкет (осем реда тухли във височина).

Изпичането става на куптор, подреден от майстора. При реденето му на всяка трета тухла се оставя отвор.При реденето се оформя и огнището. Вътрешната му страна се измазва с кал. Накрая се измазва и целия куптор, за да не поема от никъде въздух. Неизмазан остава само отворът за запалването. На един път се изпичат 35-40 хил. тухли, като продължителността е от 24 до 48 часа. Майсторът познава кога са изпечени тухлите по цвета на маранята, която излиза от него.