Теренно проучване в Странджа 27.08-31.08.2016

 

В края на август (27.08 – 31.08.2016) се проведе теренно проучване на нематериално наследство в Странджа – търсене и документиране на дейността на майстори, практикуващи традиционни строителни занаяти. Това е първи етап от проекта „Добър ден, Майсторе! Как я построи?“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

     Фокусът на теренното ни проучване бе нематериалното културно наследство в Странджа – запознаване с традиционните строителни техники, занаяти и майстори. Екипът ни се състоя от 21 души, от които 12 доброволци (от различни професионални сфери). Благодарим им за всеотдайната работа, дисциплината и духовитостта! Работните ни дни бяха изтощителни, но ползотворни. Разделени в три групи изследвахме с.Бръшлян, с.Стоилово, с.Младежко, с.Бродилово, с.Българи, с.Кости, с.Сливарово, с.Кондолово, с.Заберново, с.Граматиково, гр.Малко Търново и гр.Царево.

     Върху сателитни снимки на посетените села обозначихме всички съхранени типични странджански къщи. Направихме описи с информация за къщите и фото документиране. Скицирани бяха характерни изгледи, детайли и сглобки. Проведохме разговори с местните жители, които ни запознаха с традициите и обичаите си. Бяхме техни гости на съборите в деня на Успение Богородично ( 28.08 ) в селата Бродилово и Българи. Посрещнаха ни с любопитство и с известната странджанска гостоприемност.

     От посетените села открихме само шест майстора, а само двама са специалисти в областта на традиционното строителство.
Майстор Йовно Йовнов от с. Българи ни демонстрира цепенето на дъски за типичната дъсчена обшивка на странджанската къща.
Майстор Андон Загоров от с. Кости ни разказа за традиционната каменна зидария, плетене с леска на вътрешни преградни стени и измазването им с глина, редене не покриви с „турски“ керемиди.
Дядо Михал от с. Стоилово е един от последните майстори кошничари. Той ни разказа за занаята си, показа ни инструментите, с които изработва кошниците и тъй нареченото „кошле“ (голям кош).
За втория етап от проекта през следващата година обещахме на местните да се завърнем с още повече ентусиазирани млади хора, готови да запретнат ръкави да се учат и работят рамо до рамо с майсторите по съхраняването на старите техники и типичните странджанск
и къщи в този мистичен район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *